Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

028 / Příliš sebejistoty škodí – buďte přirození

Chcete zapůsobit při pohovoru, být uznávaní v práci, působit při obchodních jednáních nebo prezentacích sebejistě? Pak zaujměte tzv. pozici síly – nohy mějte mírně od sebe, ruce trochu od těla, vypněte hrudník a bradu držte zvednutou.

Autor: Zuzana Daňková

To nám radí mnohé příručky asertivního chování. Studie výzkumníků z University of Hertfordshire, publikovaná nedávno v Journal of British Psychology, však přichází s jiným závěrem - kompetentněji budeme působit nikoli při zaujetí pozice síly, ale při postoji, který je nám přirozený. Ve svých experimentech nechali vědci posuzovat přes sto modelů a modelek v různých typech oblečení a v rozličných pózách a ukázalo se, že nejvíce profesionálně, úspěšně a sebejistě působili ti lidé, kteří zaujali neutrální postoj - nikoli příliš sebeprezentující a evokující sílu, ale ani příliš skromný, při kterém by se stáhli do sebe. V oblečení přitom zvítězila elegance nad ležérností - kombinace neutrální pózy a elegantního oblečení (u mužů obleku a u žen kostýmku nejlépe se sukní) nás zřejmě v očích druhých činí nejprofesionálnější. Takže buďme přirození. Ovšem pokud naší přirozeností není dívat se do země a shrbeně se krčit - to pak nezbývá než se „neutrální“ pózu naučit.


Tento odborný článek je převzat z časopisu Psychologie dnes, nakladatelství Portál, které je partnerem odborného obsahu portálu Najdi Pomoc.cz.

Partner odborného obsahu – Psychologie dnes