Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

027 / Štěstí a zdraví souvisejí víc, než jsme si mysleli

Mají prožívaná životní spokojenost a zdravá tělesná schránka něco společného? Podle všeho ano.

Nová studie profesora Eda Dienera a jeho kolegů se zaměřila na revizi literatury z poslední doby a přišla s jednoznačnými výsledky: šťastní lidé jsou opravdu zdravější. Jako nejzásadnější faktor se ukazuje pozitivní myšlení; to totiž ovlivňuje jak prožívané štěstí, tak umožňuje jedinci, aby za své chování přijal odpovědnost. V důsledku tak díky pozitivnímu myšlení více dbáme o svou životosprávu, jelikož uznáváme, že se o své tělo musíme (a chceme) postarat sami. Podle profesora Dienera navíc úroveň spokojenosti, stresu a vnímané deprese ovlivňuje kardiovaskulární a imunitní systém. Čím jsme spokojenější a vyhýbáme se stresu, tím více síly má tělo na boj s nemocemi a zotavování se po zraněních. Rada „myslete pozitivně“ zní samozřejmě až banálně, je však užitečné si ji jednou za čas připomenout. A to obzvlášť ve chvíli, kdy tuto lidovou moudrost podporují i seriózní vědecké poznatky.

Použitý zdroj:
Diener, E., Pressman, S., Hunter, J., Delgadillo-Chase, D. (2017). If, Why, and When Subjective Well-Being Influences Health, and Future Needed Research. Applied Psychology: Health and Well-Being.


Tento odborný článek je převzat z časopisu Psychologie dnes, nakladatelství Portál, které je partnerem odborného obsahu portálu Najdi Pomoc.cz.

Partner odborného obsahu – Psychologie dnes