Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

019 / Úzkost zaslepuje

Když se cítíme úzkostně, máme větší problém správně identifikovat emoce druhých. Na to přišli vědci z univerzity v Bristolu, kteří ukazovali participantům výzkumu dvakrát tytéž fotografie lidí s různými emocemi (strachu, překvapení, štěstí atd.), přičemž podruhé dali participantům masky se vzduchem obsahujícím CO2.

Autor: Zuzana Daňková

Ten totiž způsobuje zvýšení krevního tlaku, a následkem toho strachu a napětí, čímž se simulovala v pokusu úzkost. S nasazenou maskou byli přitom lidé o osm procent horší při identifikaci emocí osob na fotografiích, přičemž byli více nakloněni tomu připisovat osobám vztek nebo strach. Na druhou stranu se ale ukázalo, že celkově úzkostnější lidé jsou v rozpoznávání emocí druhých naopak lepší než neúzkostní lidé - zřejmě proto, že jsou empatičtěji naladěni na druhé. Problém je tedy zřejmě pouze v rozpoznání pocitů druhého, pokud se ocitneme v aktuálním úzkostném stavu, na který nejsme zvyklí.


Tento článek je převzat z časopisu Psychologie dnes, nakladatelství Portál, které je partnerem odborného obsahu portálu Najdi Pomoc.cz.

Partner odborného obsahu – Psychologie dnes