Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

026 / Zdravé emoce

Nezdravé emoce myšlení deformují. Rozhněvaný člověk vidí kolem jen to špatné a ten, kdo je smutný, má pocit, že je ten nejhorší tvor na světě. Zdravé emoce umožňují lépe přijímat i vyhodnocovat skutečnost a usnadňují přesné a realistické myšlení.

Takový člověk se lépe vyzná v sobě i ve světě. To přináší výhody ve vztazích, v práci i péči o vlastní zdraví. Návyková nemoc je velký problém. Přesto, nebo právě proto jsou zdravé emoce i při léčbě závislostí velmi užitečné. Na setkáních svépomocných organizací typu Anonymní alkoholici rozpozná citlivější člověk hodně solidarity, laskavosti, důvěry i vděčnosti. Ve světě je ledacos nedobrého. Tím spíše bychom měli rozvíjet zdravé emoce. Zdravé emoce na rozdíl od těch příliš silných a problematických nevedou k popírání skutečnosti, ale naopak k jejímu lepšímu vnímání.

Chcete příklad?

Slečna Hortenzie je bláznivě zamilovaná. Její nápadník je ten nejlepší muž na světě. Je přesvědčena, že po svatbě bude ještě lepší, protože si ho vychová podle svých představ. Poté, co se Hortenzie vdá, zjistí, že to mezi nimi skřípe. Dopálí se a trpce vyčítá manželovi, že se před svatbou přetvařoval. To je sice pravda, ale jejich vztah se tak nezlepší. Slečna Růženka je také zamilovaná, v její lásce je ale více klidu a pochopení. Svého přítele má ráda, ale zřetelně vnímá oblasti, kde by to mezi nimi mohlo neladit. Na její vkus je trochu pohodlný a málo pořádný. Ví, že po svatbě to lepší nebude. Je připravena na to, že společné soužití bude vyžadovat vzájemné přizpůsobování. To nebývá vždy snadné. Růženčino manželství se bude vyvíjet mnohem lépe, než kdyby bylo založeno na iluzích.


Tento odborný článek je převzat z časopisu Psychologie dnes, nakladatelství Portál, které je partnerem odborného obsahu portálu Najdi Pomoc.cz.

Partner odborného obsahu – Psychologie dnes