Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Fyzioterapie - fototerapie

Fototerapie je fyzikální terapie, která využívá viditelnou i neviditelnou část světelného spektra (UV, IR) k preventivnímu a léčebnému využití. Nejčastěji používanou je laserová fototerapie, léčba polarizovaným světlem či monochromatickým světlem, ale také přirozeným slunečním zářením či pomocí lamp s celospektrálním světlem (světlo blízké přirozenému slunečnímu záření). V porodnictví se používá fototerapie modrým světlem při léčbě novorozenecké žloutenky. Nejčastější využití této metody je v porodnictví (léčba novorozenecké žloutenky), dermatologii (léčba lupénky, atopického ekzému), medicíně bolestí, estetické medicíně, psychiatrii (léčba deprese), psychologii a léčebné pedagogice, rehabilitaci a balneoterapii (lázeňství).

Systém fototerapeutické léčby je všeobecně uznávanou metodou a má dnes již své stálé anezastupitelné místo v moderní medicíně u nás i v zahraničí. Hlavními obory, ve kterýchje fototerapie používána, jsou zejména chirurgie, revmatologie, dermatovenerologie,ortopedie, praktické a dětské lékařství, léčebná kosmetika, alergologie, ORL, gynekologie,pediatrie, rehabilitační a sportovní medicína a velmi často se také používá ve veterinárníambulanci.

Fototerapie si vydobyla své postavení mimo jiné díky schopnosti přirozeným způsobemaktivovat samoléčebné schopnosti vlastního těla a jeho obranných mechanismů. Při jejímpoužití dochází k biostimulačnímu, analgetickému a protizánětlivému efektu v organismu, ato především zpomalením chorobných a degenerativních procesů v jednotlivých buňkáchlidského těla, změně buněčného chování a urychlení metabolických pochodů - látkovévýměny. Postižená oblast těla je pak lépe zásobována kyslíkem a potřebnými živinami. Tímdochází k významnému urychlení procesu hojení a regeneraci poškozené tkáně organismu,což má za následek dokonalejší rehabilitaci a návrat k běžnému životu. Klinické výsledkypotvrzují, že včasná, pravidelná a správně zvolená fototerapeutická léčba dokáže snížitcelkovou spotřebu léků u mnoha nemocných pacientů a zmírnit nežádoucí vedlejší účinkyřady farmaceutik a medikamentů. Díky využití fototerapeutické léčby se snižuje vnějšízatížení organismu, dochází k regeneračním a hojícím procesům, postupnému posíleníimunitního systému a přirozené nápravě organismu.

Související odkazy – zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fototerapie

Klíčová slova
Fyzioterapie
Fototerapie
Světlo
Světelné spektrum