Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Fyzioterapie - magnetoterapie

Magnetoterapie je přirozená a pro organismus šetrná fyzikální metoda. Magnetoterapie je neinvazivní a není návyková. Působením magnetického pole dochází k ovlivňování tkání lidského těla na buněčné úrovni, což může vést k potlačení, případně úplnému odstranění některých zdravotních potíží. Magnetoterapie zmenšuje či úplně odstraňuje bolest, navozuje rozšíření cév, zmenšuje otoky, má protizánětlivý a hojivý efekt. Magnetoterapie se využívá v mnoha lékařských oborech, zejména pak pro léčbu revmatických onemocnění (artróza, artritida, Bechtěrevova nemoc, dna), při bolesti zad, osteoporóze, prostatitidě, pro léčbu poúrazových stavů, otoků, zánětů, zhmožděnin, popálenin, tenisového loktu, poranění periferních nervů, paradentóze, při migrénách, poruchách látkové výměny a mnohých dalších onemocněních.

Magnetoterapie je metoda užívaná již v dávné historii, např. Hippokrates léčil mnohébolestivé stavy u svých pacientů přikládáním magnetické rudy. V současné době zažívá tatometoda renesanci. U pacientů je značně oblíbena pro svou neinvazivnost, nenáročnost,nenávykovost, absenci vedlejších účinků a výborný efekt zejména u bolestivých stavů.

Magnetoterapie působí jak lokálně, tak celkově, aktivuje celou řadu obranných systémů aumožňuje samoléčení organismu. Spouští aktivaci imunitního systému,  aktivuje hormonálnísystém hypofýzy a nadledvin a zvyšuje tvorbu kortikálních hormonů. Na buněčné úrovnidochází ke zvýšení propustnosti buněčných membrán a zrychlení látkové výměny. V místěpůsobení dochází k rozšíření krevních cév a tím zvýšenému prokrvení tkáně a jejímu lepšímuzásobení kyslíkem a živinami se současným rychlejším odplavováním zplodin látkovévýměny.

Magnetoterapie působí také protizánětlivě, a to jak u zánětů sterilních (např. revmatoidníartritida, Bechtěrevova nemoc), tak u zánětů vyvolaných mikroby. Má silný analgetický efekt(tlumí bolest), a tím nachází uplatnění zejména u svalových a kloubních bolestí.

Magnetoterapii je vhodné používat jako součást léčebného plánu při současné aplikaci jinýchléčebných metod.

Související odkazy – zdroje informací

http://www.lekari-online.cz/rehabilitace/zakroky/magnetoterapie
https://www.wikiskripta.eu/w/Magnetoterapie

Klíčová slova
Fyzioterapie
Magnetoterapie
Magnetické pole
Balneoterapie