Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Fyzioterapie - mechanoterapie

Mechanoterapie je obecné působení nebo využití mechanických podnětů na lidský organismus. Jde o fyzikální terapii, která aplikuje mechanickou energii působením mechanických sil. Terapie se provádí přímo terapeutem nebo prostřednictvím přístrojů nebo ultrazvukem. Mechanoterapii můžeme tedy klasifikovat na ruční, přístrojovou mechanoterapii a ultrasonoterapii. Jde tedy o obor fyzioterapie, v němž se uplatňuje masáž, polohování, pasivní cvičení a manipulace. Formu mechanoterapie určuje lékař, stejně i trvání a druh vhodné procedury. Léčebné procedury mechanoterapie zahrnují léčebné masáže, bodové aplikace, extenze, trakce, manipulace, pasivní pohyby, polohování kloubů. Trvání většiny mechanoterapeutických procedur je 20 minut a mohou se užívat pouze po indikaci odborným lékařem. V užším slova smyslu využívá statické a dynamické síly, aplikované pomocí různých přístrojů, nářadí a zařízení, k léčebně rehabilitačním účelům.

Princip mechanoterapie spočívá v působení mechanické energie na lidský organismus namakroskopické nebo mikroskopické úrovni. Systém je vhodný pro léčbu pohybovéhosystému, lokální a přenesené bolesti pohybového systému, úponových bolestí, kloubovézánětlivé procesy, degenerativní kloubní poruchy, natržení šlach a kloubních pouzder. Mechanoterapie využívá působení statických a dynamických sil na lidský organismus a jevhodným doplňkem ostatních fyzioterapeutických postupů při posilování svalů a zvyšovánípohyblivosti kloubů. Zlepšuje uvolnění svalů, velikost kloubních rozsahů, vzájemnoukoordinaci pohybů a správnost trajektorií pohybů.

Masážní techniky

  1. Válečková masáž (rolling) – masážní válečky se pohybují pravidelně shora dolů a naopakpo obou stranách zad. Šířka masáže se dá individuálně upravit. Natahováním svalstva sezmírňuje tlak mezi plotýnkami, zatížení zad se zmírní a tím se předchází bolestem.
  2. Roztírací masáž (heading) – ztuhnutí zádového svalstva je uvolňováno prostřednictvímtlaku jakoby konečky prstů. Svalstvo se posílí a zpevní, výrazně se podpoří a prokrví,povzbudí se látková výměna. Jelikož svalstvo je hnětené až do hloubky, odstraní se tímztuhlost a napětí ve svalech.
  3. Tepová (tapping) masáž – ztuhnutí svalstva obvykle vede k nedostatečnému prokrvení,což je odstraněno stimulačně – a to poklepáváním, čímž se zlepšuje krevní oběh. Svalstvo seprohřeje a uvolní.
  4. Shiatsu (human touch) masáž – speciálně vyvinuté masážní techniky optimálně simulujíkomplikované pohyby prstů, body se provádí stimulace akupresurních bodů, které jsou nazádech rozmístěny. Při tomto typu masážní techniky se dosáhne uvolňující účinek.
  5. Vibrační (oscilační) masáž – vibrující agregáty se starají o prokrvení, prohřáté a příjemnéuvolnění těla. Pro tento typ masáže se využívá masážní křeslo, jehož intenzitu si lzeindividuálně nastavit.
  6. Tlaková masáž (air press) – používá se při ochablých podkožních tkáních. Lymfatickýsystém je možné speciálními masážemi, tzv. lymfodrenážemi oživit. Pomocí cílenéhomasážního tlaku je možné dosáhnout pročištění lymfy.


Související odkazy – zdroje informací

http://www.rehabilitace.info/zajimavosti/mechanoterapie-a-vse-kolem-ni-k-cemu-slouzi/
http://www.spektrumzdravi.cz/lazne/mechanoterapie-lazenska-pece-a-rehabilitace-kterou-zvladnete-i-doma
https://www.wikiskripta.eu/w/Mechanoterapie_(rozcestn%c3%adk)

Klíčová slova
Fyzioterapie
Mechanoterapie
Masáže
Trakce
Ultrazvuk
Pohybový aparát
Fyzioterapeut