Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Fyzioterapie - relaxační fyzioterapie

Relaxační fyzioterapie je určena pro všechny věkové kategorie, ženy i muže, seniory i ty mladší, také pro rodiče s dětmi. Relaxační procedury v rámci fyzioterapeutické péče slouží k celkové regeneraci organismu např. po sportovních aktivitách, náročné práci apod. Relaxační fyzioterapie spolu se správnou výživou jsou základ zdraví, správného životního stylu, regenerace organismu po sportu a při zabraňování působení stresu, civilizačních nemocí a předčasnému stárnutí organismu.

Hlavním cílem relaxační fyzioterapie je uvolnění, zklidnění, odpočinek a odpoutání se odběžných denních starostí. Relaxace je metoda, která „podporuje fyzický a duševní klid, stejnětak udržuje optimální hladinu klidu a napětí z hlediska efektivnosti, tedy ani příliš nízkou, anipříliš vysokou v různých situacích, ve kterých se nalézáme.“ Podle odborníků platí, že čím ječlověk klidnější, tím více je sám sebou. Pokud neumíte efektivně odpočívat, můžetepociťovat neustálou únavu a také další nepříjemné následky svého přetěžování.

Relaxace je zaměřena na tělo i na duši. Jedná se tedy o uvolňování jednotlivých částí tělaprostřednictvím uvolňování svalů (lehká protahovací cvičení, masáže) a o uvolňování mysli(dýchací techniky).

Za relaxaci můžeme označit jak lehká protahovací cvičení, tak i relaxaci mentální, přičemžnejefektivnější je samozřejmě obě techniky kombinovat. Lehké protahovací cvičení pomáháprotáhnout zkrácené či jednostranně namáhané svalstvo, uvolní klouby i páteř, podpoří toklymfy, odstraní napětí. Snadné mentální techniky podpoří pocit uvolnění, vyčistí hlavu, dodajípotřebný optimismus a naplní nás energií.

Relaxační fyzioterapie využívá k relaxaci těla (k uvolnění a protažení svalů) prvky jógy,pilates, metodu Dr. Smíška a nejrůznější druhy masáží (relaxační, reflexní, lymfatickou adalší). Velký přínos pro relaxaci těla i duše má voda a teplo, proto jsou nedílnou součástí tétopéče i koupele, vířivky, sauna, pára, lávové kameny.

Související odkazy – zdroje informací

https://www.celostnimedicina.cz/relaxace.htm

http://rehabilitace.rehasport.cz/sportovni-fyzioterapie/
https://www.umeni-fyzioterapie.cz/

Klíčová slova
Fyzioterapie
Rehabilitace
Relaxace
Pohybový aparát
Fyzioterapeut
Regenerace