Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Fyzioterapie - termoterapie

Termoterapie je léčebná procedura, při které je teplo do organismu přiváděno (termoterapie pozitivní), nebo je z organismu odváděno (termoterapie negativní). Většina terapeutických aplikací tepla spadá do oboru fyzioterapie, některé metody jsou však předmětem zájmu dermatologie nebo onkologie. Je to metoda fyzikální terapie, při které působí na organismus termické podněty. Tato metoda se využívá při udržování a podpoře zdraví, léčbě nemocí a patologických stavů, při obnovení ztracených schopností a funkcí.

Termoterapie tedy používá jednak teplo, které do organismu přivádíme (tzv. pozitivnítermoterapie), a pak využívá chlad, kterým teplo z těla odvádíme (tzv. negativnítermoterapie). Způsob aplikace těchto procedur je buď částečný, nebo celkový (tedy na celétělo), záleží, jakého účinku chceme dosáhnout a na jak velkou plochu těla chceme působit.
Obecné účinky:

  • zvýšení prokrvení v tkáních
  • regulace krevního oběhu
  • zlepšení funkce organismu
  • udržení normální tělesné teploty
  • zvýšení a mobilizace obranyschopnosti


Působením tepla či chladu na náš organismus vyvoláme léčebné účinky procedur.Termoterapie ulevují od bolesti, napomáhají regeneraci organismu i hojení svalů apohybového aparátu a příjemně přispívají také k celkové relaxaci a fyzické kondici vašehotěla. V rámci termoterapie se využívá mnoho metod. K nejznámějším patří sauna (teplo)nebo kryptoterapie (mráz). Dalšími hojně používanými metodami jsou nejrůznější obklady,zábaly.

Související odkazy – zdroje informací

http://llb.cz/termoterapie
http://www.rehabilitace.info/lazne-lecba/termoterapie-prehled-procedur/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Termoterapie

Klíčová slova
Fyzioterapie
Regenerace
Termoterapie