Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Koučink - párový koučink

Koučování (koučink, anglicky coaching) je proces podporující hledání individuálních řešení a rozvoj člověka v jím zvolené oblasti. Kouč není trenér ani poradce, ale hledá řešení společně s klientem. Termín pochází z anglického slovesa coach (trénovat, vést).

Životní koučink má specifickou oblast párového nebo partnerského koučování. Dva lidé, kteří spolu začínají žít nebo už kratší i delší dobu žijí, zjišťují po čase, že mnoho věcí zůstává nedořešeno a neřešeno. Takový dynamický systém, jako je partnerský vztah, si zaslouží vědomou péči a vyjasňování a vytváření vlastních technik, které směřují ke spokojenému životu.

Partnerský koučink je asi nejužitečnější v přechodných obdobích vztahů.

Před a po svatbě. Před a po narození dítěte. Když děti dospívají a samy si prochází všemi esencemi puberty a s ní spojenými přechodovými prvky života. Když odcházejí děti mimo domov, tedy na školy nebo za získáním zkušeností do zahraničí. Když odchází z domova za svým partnerem a rodičovská role se stává spíše vzdálenou a korespondenční než dennodenní. Když nastává přechod partnerů do třetího věku života. To všechno jsou velmi dynamická období a vyznat se ve svých pocitech a záměrech a s láskou a respektem umožnit partnerovi to samé je mnohdy nad síly dvou lidí, kteří pochopitelně postrádají neutrální úhel pohledu. A kouč může takový neutrální bod zastoupit a navíc nabídnout směřování pozornosti na společnou budoucnost.

Související odkazy – zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Koučován%C3%AD
https://www.coachfederation.cz/cz/proc-koucink/prinosy-koucinku-jako-metody.html

Klíčová slova
Koučování
Koučink
Coaching
Kouč
Coach
Párový
Partnerský