Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Najdi další pomoc - Bachova květová terapie

Bachova květová terapie je varianta homeopatie, která používá „esence“, výluhy květů některých rostlin. Metodu zavedl v r. 1928 Edward Bach v Anglii. Podle něj je většina lidských nemocí způsobena negativním stavem mysli. Proto určil 38 květových esencí, které měly utišit tyto stavy, a tím vyléčit pacienta. Metoda se rozšířila do dalších zemí Evropy včetně České republiky (v Německu je např. 700 bachovských léčitelů). Používají ji dnes nejen léčitelé, ale i někteří psychoterapeuti jako pomocný prostředek. Metoda má blízko k homeopatii.

Dle Bacha jsou nemoci způsobené disharmonií mezi lidskou psychikou a stavem lidského těla. Dr. Bach rozlišoval 38 různých patologických, „negativních“ duševních stavů, resp. „slabostí charakterů“ a 38 různých květin pro jejich léčení. Vhodné květiny vybral pomocí své ruky, kterou vkládal nad květinu, a určoval tak její léčivou schopnost. Léky (esence) se připravují tak, že se květy, získané jen z divoce rostoucích rostlin, položí do misky s pramenitou vodou, na kterou musí po dobu 3 až 4 hodin působit slunce. Z této matečné tekutiny, konzervované brandy, se připraví v laboratoři, situované v „Bachově centru v Anglii“ v Mount Vernon, blízko Oxfordu, po ředění s alkoholem v poměru 1 : 240 „koncentrát“, z něhož se dvě kapky použijí na přípravu prodejného preparátu. Z něho pacient opět použije vždy jen dvě kapky do mixovací lahvičky či přímo pro vlastní aplikaci. Dva pacienti se stejnou lékařskou diagnózou mohou být léčeni různými esencemi, záleží na jejich vnímání situace a jejich pocitech. Bachova terapie je v dnešní době populární mimo jiné proto, že nestaví pacienta ani terapeuta do situace složitého hledání příčin daného psychického stavu, věnuje se přítomnosti a řešení aktuálních problémů. Problémy spojené s minulostí řeší paralelně bez nutnosti probírat se, často bolestivou, minulostí pacienta.

Esence – jsou vyráběny z 38 různých rostlin a bylin, jsou zcela bezpečné a vhodné pro všechny věkové kategorie i těhotné ženy. Nevyvolávají závislost, nežádoucí účinky ani alergie. Mohou se bezpečně kombinovat se všemi formami léčení. Jejich použití je velmi široké např. u depresí, komplexů, osobních problémů ve vztazích, potížích s učením, úzkostí, různých forem strachu, pocitech viny, sklíčenosti apod. Dnes tuto metodu používají nejen léčitelé, ale i někteří lékaři jako doplněk své celostní léčby.

Je pozoruhodné, že obdobný systém léčby údajně používali i Druidové. Za Druidy byli označováni filosofové a kněží keltského národa. Druidové věřili v jednotu člověka a přírody a díky hlubokému pochopení přírody i magických znalostí měli obrovskou moc. Používali stejného postupu k výrobě svého „ubového nápoje”, který podávali nemocným.

Související odkazy – zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bachova_kv%C4%9Btov%C3%A1_terapie
https://www.celostnimedicina.cz/bachova-kvetova-terapie.htm

Klíčová slova
Bachova květová terapie
Esence
Byliny