Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Psychiatrie - závislosti - závislosti na gamblerství

Gamblerství neboli gambling či patologické hráčství je chorobná závislost na hraní hazardních her. Gamblerství je považováno za patologickou psychickou závislost na lákavé představě rychlého zisku peněz nebo jiné hmotné výhry. Mnozí hráči získávají závislost na hře, rostoucí finanční problémy se snaží vyřešit další účastí ve hře a vytvářejí tak bludný kruh. Závislé osoby (tzv. gambleři) dokážou prohrát ohromné částky, což má často za následek zásadní narušení mezilidských vztahů a existenční potíže nejen samotných hráčů, ale často i jejich blízkých.

Formy hazardu

Gambling nestojí pouze na automatech, jak se mnozí domnívají. Do oblasti hazardních her a sázek spadají nejen zmíněné automaty, rulety elektronické nebo klasické v kasinech s obsluhou krupiérů, kostky, ale i veškeré karetní hry jako např. black jack nebo poker. Velmi početnou komunitou u nás tvoří kurzovní sázkaři, sázky na výsledky sportovních utkání a různých závodů. Do hazardních her se řadí i tzv. internetové sázení.

Příčinami vzniku hráčství jsou stresové situace, nabídka hry (nedostatek jiných zájmů) nebo sklony k hráčství z důvodu osobnostní dispozice.

Klinické projevy hráčství
Nemocný je emočně plochý, bezohledný, ztrácí zájem o blízké lidi. Postupně vzniká porucha v oblasti sebehodnocení a sebekontroly. Hru bere jako možnost rychlého zbohatnutí, nepřipouští si nízkou pravděpodobnost výhry, má fantazijní představy o dostupnosti velké výhry. Nedostatek financí zpočátku řeší půjčkami, postupně porušuje sociální normy, podvádí, krade, což je provázené puzením hrát, aby vyhrál a všechno srovnal.Nemocný přestává chodit do práce nebo školy, narušují se mezilidské vztahy, potřeba hrát je v popředí navzdory vzrůstajícím problémům ve vztazích s blízkými lidmi.

Léčba hráčství
Návštěva lékaře při hráčství je nutná již při podezření na patologické hráčství, protože nemocný se sám této závislosti nikdy nezbaví, cílem terapie je úplná abstinence.

Při léčení patologického hráčství lze využít některé postupy jako při léčbě jiných závislostí (alkohol, drogy), i když nejde přímo o látkovou závislost. Užívá se kombinace více technik s využitím organizací poskytujících pomoc gamblerům. Velmi důležitá je spolupráce s rodinou a její dohled nad terapií.

Terapie
Základem terapie je psychoterapie. Patří sem motivační trénink, změna životního stylu. Gamblerství je často spojeno se stresem. Důležitou součástí terapie jsou proto relaxační techniky. V ambulantní terapii se tedy klade důraz na psychoterapii (identifikace spouštěčů hraní, vytvoření splátkového kalendáře dluhů, opatření k minimalizaci přístupu hráče k finančním prostředkům apod.).

Skupinová terapie v ambulanci
Je u nás výjimečná a je vhodná spíše pro dlouhodobé ambulantní doléčování.

Ústavní péče
K předání do ústavní péče dochází po neúspěchu ambulantní léčby. Ústavní léčba je dobrovolná a záleží na ochotě a vůli pacienta stejně jako u jiných závislostí a je spojena s úpravou denního režimu.

Související odkazy – zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gamblerstv%C3%AD
http://www.mojelekarna.cz/poradna/civilizacni-nemoci/hracstvi-gamblerstvi.html
http://stopzavislosti.cz

Klíčová slova
Gamblerství
Gambling
Patologické hráčství
Hazard