Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Psychologie - poradenská psychologie

Poradenská psychologie je jednou z aplikovaných disciplín psychologie. Za cíl má poskytování konzultací např. v oblasti školního, výchovného, profesionálního, předmanželského a manželského poradenství.

Poradenská psychologie nabízí rychlou pomoc s problémy ve vztazích, ať už partnerských či rodinných, v práci, s kolegy, s nadřízeným či podřízenými, v osobním rozvoji, když hledáte správný směr pro své další kroky.

Poradenskou psychologii vyhledávají lidé, kteří si prošli nebo prochází těžkými životními zkouškami, velkými trápeními a hledají někoho, kdo jim dokáže skutečně pomoci.

Rozdílný přístup ve srovnání s klinickou psychologií či psychoterapií spočívá právě v konzultační povaze práce s klienty, ačkoli např. využívání psychodiagnostických metod rovněž není vyloučeno.

Psychoterapeut je velmi často zaměňován s psychiatrem, ovšem mezi těmito dvěma pojmy je zásadní rozdíl. Zatímco psychiatr léčí lidskou duši léky, psychoterapeut léčí slovem. Psychoterapeut neradí, nepředkládá připravené postupy, ale pomáhá klientovi lépe pochopit, co se v jeho nitru odehrává a z jakého důvodu. Pomáhá mu lépe pochopit sama sebe, a tím podporovat vnitřní klid.

Související odkazy – zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Poradenská_psychologie
http://www.koucaporadce.cz/poradenska-psychologie/

Klíčová slova
Poradenská
Psychologie
Psychoterapeut