Najdi Pomoc
Nechci vybírat

psycholog

Kliknutím vyberte detail odbornosti

Psychologie - poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, bulimie

Poruchy příjmu potravy (zkráceně PPP) jsou závažná psychická onemocnění, kam řadíme mentální anorexii (úmyslné snižování váhy, které může vést až k úplnému odmítání potravy), bulimii (přejídání a následné vyzvracení potravy) a záchvatovité přejídání. Často se může stát, že se tyto nemoci střídají, např. přejedení ⇒ zvracení ⇒ hladovka ⇒ přejedení. Jde o psychické nemoci často s chronickým průběhem a jsou život ohrožující.

Poruchami příjmu potravy může trpět každý bez rozdílu věku, pohlaví i životní úrovně. PPP nejčastěji trpí dívky v období puberty, ale vyskytují se i případy, kdy onemocní lidé ve věku 40 let. Lidé, kteří jsou perfekcionisté, často nemoci propadnou ve snaze být dokonalí.PPP je dlouhá nemoc, která může trvat rok, deset let nebo i celý život. Nemoc se navíc často nepodaří zcela vyléčit a stále existuje riziko jejího návratu.

Rizika poruchy příjmu potravy

PPP nepostihují jen psychiku. Nemocní jsou na tom obvykle velice špatně i po fyzické stránce. Lidé trpící PPP často považují nemoc za závažnou a zrádnou právě proto, že postihuje jak tělo, tak duši. Tato choroba může mít za následek i smrt.
Psychické problémy: deprese, výčitky, podrážděnost, nesoustředěnost, závratě, strach z tloustnutí, uzavření do sebe, ztráta zájmu o okolí, únava aj.
Fyzické problémy: řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, ztráta menstruace a pozdější problémy s plodností, snadný vznik modřin, dehydratace, nízký tlak, selhání srdce aj.

Anorexie
Anorexie je onemocnění s narušeným vnímáním vlastního těla, nadměrným úbytkem hmotnosti, nadměrným strachem z obezity a ztrátou menstruace děvčat/žen. Pacienti mají změněný postoj k jídlu. Mají radost z váhového úbytku, přejí si být extrémně štíhlí. Anorexie je výrazně častější u děvčat než chlapců, začíná obvykle v adolescenci. Projevuje se různým způsobem - od mírné a přechodné až po těžkou a dlouhodobou.

Příznaky anorexie
Před nemocí jsou obvykle pacienti úzkostní, nadměrně ctižádostiví. Začátek nemoci se projevuje výrazným pozorováním tělesné váhy, omezováním příjmu potravy až hladověním (vynechávají sladkosti a tučná jídla a mizí hlavní jídla), objeví se ztráta zájmu o sexuální život, nízký krevní tlak, poruchy vnitřního prostředí (dehydratace aj.), deprese. U děvčat ztráta menstruace často předchází ztrátě váhy. Mezi zdravotní obtíže patří: zácpa, porucha menstruačního cyklu a zimomřivost, vypadávání vlasů, zhoršování stavu pokožky.

Bulimie
Bulimie je stav, kdy nemocní mají opakované stavy žravosti, ztrácejí kontrolu nad příjmem potravy, sami si vyvolávají zvracení, užívají projímadla a diuretika; to se střídá s obdobím přísné diety a hladověním. Nemocní jsou hlavně ženy.

Příznaky bulimie
Bulimie způsobuje roztažení žaludku až jeho prasknutí, opakované zvracení poškozuje sklovinu zubů, sliznici jícnu, kolísá váha aj. Nemocní si většinou uvědomují svou nemoc.

Související odkazy – zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Poruchy_př%C3%ADjmu_potravy
http://www.mojelekarna.cz/poradna/civilizacni-nemoci/anorexie-bulimie.html

Klíčová slova
Anorexie
Bulimie
Příjem potravy
Žravost
Zvracení
Hubnutí